donderdag 21 november 2013

18/11-19/11: Tongariro-Feilding

Mount Doom: check!
Om 6u kruipen we uit Adèle haar veren om onze survival rugzak te maken voor de trektocht waarvan de Lonely Planet zegt “Although achievable in one day, the Crossing is exhausting and shouldn't be taken lightly. Wheather can change without warning, so make sure you're adequately equipped.” Boterhammen en mueslibars: check! Water en energiedrankje: check! Regenjas en warme trui: check! Zonnecrème en petje: check! Stapschoenen en lichte broek: check! Mount Ngauruhoe – beter gekend als Mount Doom uit Lord of the Rings here we come!

De borstige bergen
Het begin van de tocht is een opwarmertje, al legt de stralende zon de lat een graadje hoger. We wandelen op een welgevormd pad door een open veld, omgeven door borstige bergen. Voor ons ligt de H-cup van zo'n 2000 m die we straks moeten temmen. We schakelen een tandje hoger voor een reeks kuitenbijtende trapjes en stijle paadjes. Adembenemend, zowel letterlijk als figuurlijk. Hijgend genieten we van de vergezichten en kijken we naar alle mensenmiertjes beneden waar wij net nog krioelden.

Opposites attract
Het landschap verandert voortdurend: van stroompjes die kabbelen in groen gras, tot kale bergen die doen denken aan een maanlandschap en turkooisblauwe meren die wel lijken gephotoshopt. Ook het weer verandert voortdurend: van een brandende zon naar een kille bergwind en zelfs een plotse hagelbui met een donderslag. Hoge bergen, diepe dalen. Extreme tegenpolen. Een turbulente relatie die voor visueel werelderfgoed zorgt. In elk geval geen tocht om met kinderen te doen. Hoe helend de uitzichten ook zijn, hun beentjes zijn gewoon te klein. Ons is de tocht goed bevallen! Al zullen we de naweeën morgen misschien toch voelen na deze veeleisende hike van 18 km, waar we 6 u over deden.

Vergane glorie
Na onze Tongariro Crossing cruisen we nog wat verder richting Wellington. Ergens, in the middle of rural nowhere, stoppen we om te overnachten: het Feilding Holiday Park. Een oud mannetje met Parkinson checkt ons in. Het mannetje staat symbool voor zijn camping: vergane glorie. We voelen voor beide een beetje medelijden, maar vooral veel sympathie. Na een diner in restaurant SR, waar we wijn drinken uit een glas met onze initialen, parkeren we Adèle tussen de wolletjes die hier ronddwarrelen en zich ophopen tot een wit deken. De ietwat lugubere camping lijkt wel uit setting van The Walking Dead, er strompelt zelf een omaatje voorbij in zombiestijl.














 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten