dinsdag 10 december 2013

5/12-6/12: Oamaru-Mt Cook-Twizel

De historische haven
Oamaru heeft meer te bieden dan pinguïns. De historische harbour is ook de thuishaven van een paar karaktervolle winkeltjes. Tweedehands curiositeiten, zelfgemaakte spulletjes, lokale specialiteiten en zorgvuldig bij elkaar gezochte hebbedingen in oude interieurs met retro reclameborden doen de toeristenbusiness hier goed varen. Ook wij laadden een aantal koopjes in. Daarna drijven we af naar onze bestemming van vandaag: Mount Cook National Park.

Rock- en blockbusters
Onderweg laten we onze vloot een paar keer aanmeren zodat de tweekoppige bemanning volop kan genieten van het heerlijke weer en de prachtige omgeving. De eerste onbewoonde stop: imposante zandsteenformaties in vredig groen gras. Chillen! Het tweede ankerpunt: the elephant rocks. Een kudde grijze tientonners deelt een uitgestrekte weide met een horde wollige schaapjes. Een verhaal met een slurfje, want deze locatie werd in de blockbuster Narnia gebruikt als basis voor Aslan's Camp. We snappen waarom... deze plaats doet iets met je. Net als zoveel andere plaatsen in Nieuw-Zeeland. Aan de clay cliffs worden we, naast de orgelachtige kleikunst van moeder natuur, dan weer verrast door een kudde schapen die voor onze auto de baan oversteekt.

Een ijsbrok in de keel
Om bij Mount Cook te raken, moeten we de weg volgen die eindigt in Mount Cook National Park. En wat voor een weg? Stel je het blauwste water uit je dromen voor... en doe daar nog een schepje bovenop. Dan krijg je Lake Pukaki, het uitgestrekte meer waar we een groot deel van de weg langsrijden. Als de zon op het water schijnt, lijkt het bijna te fluoresceren. Hoe dit kan? Er zit een bepaalde stof in het water – rock flour – die vrijkwam toen de gletsjerrotsen tegen elkaar wreven bij de vorming van de bedding. Dit sediment geeft het meer een melkachtige kleur die zorgt voor een spectaculaire weerkaatsing van het zonlicht. Betoverend. Een woord dat ook meteen de wandeling omschrijft die we in Mount Cook National Park deden: de Hooker Valley track. Door veel wind en een beetje regen, startten we aan deze tocht langs besneeuwde bergen en een woeste rivier. De beloning kwam helemaal op het einde, toen we aan een gletsjermeer kwamen waar de ijsbrokken rustig in ronddobberden. De rukwinden en rondhangende mist zorgden voor een extra dramatische brok in de keel.




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten