zondag 1 december 2013

26/11-27/11: Greymouth-Franz Josef

Indiana Jones & the sandflies
Vandaag rijden we door naar Franz Josef, een van de twee populaire gletsjerdorpen in Nieuw-Zeeland. Het andere, kleinere en volgens de Planet meer familiaire, is Fox Glacier. Daar gaan we morgen naartoe om een tweedaagse hike te doen in de bergen. Op weg naar de grote meneer F. Jozef staat nog een bezoekje aan de Hokikita Gorge gepland: een ravijn gevuld met turquoiseblauw water. De uitgestrekte weg ernaartoe is alvast een mooi opwarmertje. De zon schijnt trouwens vandaag, al hadden ze regen voorspeld. Bij elke wandeling in Nieuw-Zeeland voelen we ons een ander personage uit een film. Naar de Hokikita Gorge zitten we plots in Indiana Jones, waar we over een wiebelige hangbrug boven het water en door een dichtbegroeid bos (weliswaar met een aangelegd paadje, maar dat denken we even weg) plots een felblauwe stroom ontdekken tussen de rotsen. Genieten kunnen we niet lang, want de bloeddorstige bad guys – in de vorm van verschikkelijke sandflies – hebben ons in een mum van tijd omsingeld, waardoor we terug naar de auto moeten vluchten.

Een unieke (verjaar)dag
Nog een prachtig plaatsje waar we halt houden, is aan Lake Mahunapua. Dit meer nestelde zich in de schoot van de Southern Alps die zijn toppen toont in het sluimerende water. Een aantal walks later, springen we weer in de auto richting Franz Josef. Net voor onze eindbestemming parkeren we ons Ad̬le en onszelf een laatste keer in een rest area langs de baan waar helihikes vetrekken en toekomen. Leuk om eens te zien hoe de helikopters Рen spijtig genoeg ook de prijskaartjes die eraan vasthangen Рde hoogte invliegen. We zetten ons langs de kant om van de omgeving te genieten... maar lang duurt het niet. Twee roofdieren hebben ons in het vizier: de sandflies (alweer) en de salesman, ook gevaarlijk in zijn soort! Op een onbewaakt moment overvalt hij ons met een moordend voorstel: we mogen de langste vlucht doen, inclusief sneeuwlanding aan de prijs van de goedkoopste vlucht. Na deze prijsaanval laat hij ons even recupereren. We krijgen een kwartier om te beslissen of we samen met twee andere mensen Рwat meteen de grote korting verklaart: er zijn 4 plaatsen in een helikopter, dus alles voor 'ons' twee plaatsen betekent extra geld Рde hoogte in gaan.

Helli yeah!
50 minuten van de grond aan $200 korting per persoon... Het blijft decadent maar met zo'n voorstel gaan we toch een beetje vliegen. Bovendien is het ook Rien haar verjaardag. Hell yeah, we doen het! Voor we het weten, hangen we hoog in de lucht waar de koeien insectjes lijken en het landschap een lappendeken uit kleurrijke stofjes. Dan belanden we boven impressionante bergen met stroompjes die naar beneden lopen als blauwe aders. Adelaars, zo voelen we ons. Onder onze vleugels zien we ook Franz Josef, de snelst bewegend gletsjer ter wereld (± 1m/dag). Eerlijk: de gletsjer ziet eruit als een grijs-blauwe smurrie die uit een fictieve ijsvulkaan is gelopen en ergens onderweg is bevroren. Als kers op de verjaardagstaart landen we op Mount Cook. Na wat kraken en zakken staat de helikopter stil op een dik sneeuwdeken, omgeven door puntige pieken. Topdag! Gewoon genieten... Een unieke ervaring, dat beseffen we nog meer als we weer op de grond zijn. Om de (verjaar)dag goed af te sluiten, eindigen we met een chocoloademuffin (inclusief kaarsjes) en een glaasje lokale cider in ons eigenste vliegmachien.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten