zondag 1 december 2013

27/11-28/11: Franz Josef-Fox Glacier

Bergen te zien
Vandaag op het menu: the Copland Track, een hike van 18km naar de Welcome Flat Hut. Wat daar te beleven valt? Overnachten temidden van de bergen én – vooral – natuurlijke warmwaterbronnen temidden van de bergen, how cool is that?! Gepakt en gezakt (lees: slaapzakken, zwemgerief, kleren, kookgerief, eten en water voor 2 dagen) beginnen we aan onze tocht in stijl. Of zeg maar steil! Onze ademhaling en hartslag stijgen mee op het ritme van de omhoogkruipende paadjes. Eerst door een rivierbedding, dan door uitgestrekte velden om uiteindelijk een heel eind door een magisch mossig regenwoud te lopen. We wanen ons in het hoofdstuk van Lord of the Rings waar de gigantische bomen elk moment een eigen leven kunnen beginnen leiden.

The best of the woods
Pittoreske paadjes, wiggel waggelbruggetjes en gladde mosrotsen. De uitzichten op de woeste rivier en de witte bergtoppen lonen de moeite, al moeten we ze wel verdienen! Op de achtergrond speelt live muziek van '100% relax – The best of the woods'. Ruisende bomen, fluitende vogeltjes en kabbelende stroompjes vergezellen ons op de lange mars. Af en toe een hapje rust om de kuitenbijters te verteren en om te genieten van adembenemende moment. Na 6u stijgen, arriveren we aan de Welcome Flat Hut. Schoenen uit, zwemgerief aan, hot pools in... Gewoon té zot voor woorden! Een heet bad (het is echt heet!) midden in de bergen, cadeautje van moeder natuur. Als kreeftjes komen we uit het stomende water. Rood van de warmte, maar ook van de beten van (alweer) die verschrikkelijke zandvliegen. Tip voor toekomstige reizigers: neem anti-insectenspray mee.

Booz, beef en beats
Onze houten hut is basic maar cute! De waarschuwing die er omhoog hangt, is minder leuk: Copland Track closed Fri-Sun due to heavy rain showers, update at 7.30pm by Andrew. Oeps! We willen hier geen drie dagen vastzitten... maar we willen ook geen 18km terug in de gietende regen. De update van goedlachse Andrew vertelt ons dat we ten laatste om 12u30 terug aan the car park moeten zijn als we niet willen vastzitten in de regen, vrij vertaald: je moet hier om 6u30 vertrekken. Better be safe than sorry, voegt hij er nog aan toe. Na onze luiwijven-tomatenpasta uit een zakje, duiken we nog even in de hot pools en daarna in ons bed voor – wat we hoopten – een rustige nacht in the middle of nowhere... al was dat buiten een bende kiwi's gerekend die uitgerekend vandaag hun kerstfeestje vieren met veel booz, beef en beats in deze not soundproof hut. Tot een stuk in de nacht bulderen de bassen door de boxen en door ons hoofd. Voor kerstfeestjes was dit beter de No Welcome Flat Hut geweest... geeuw! 














1 opmerking: